Backlink Nedir?

Backlink, olmayan ingilizcemizle çeviriyorum “geri bağlantı” demek. Yani en kısa haliyle size link vermiş yerlere link vermeniz üzerine kurulu bir mantık. Bu backlink’in sitenize etkisi ne? Pagerank denilen Google’ın çıkarttığı puanlama sisteminde puanınızın yükselmesini sağlıyor bu da dolaylı yoldan reklamlarınızın daha verimli para kazandırmasını sağlıyor.



Yani Backlink bir kelebek etkisi başlatıyor diyebiliriz. Bana link veren herkesi siteme link olarak eklememmin mantığı ne diye soruyorsanız Google abimiz internet üzerinde kopmayan bir bağlantılar silsilesi istiyor yani herkes birbirini linklesin istiyor. Bunun iki nedeni var hem bilginin bilgiyi getirmesi prensibi, yani internet birbirine bağlı bir sürü siteden oluşuyor ve biz 1453 verisinden Fatih Sultan Mehmet’e bu bilgiden Osmanlı Padişahları bilgisine ulaşabiliyoruz. Yani kopmayan ve sürekli gelişen bir sistem. Daha basit mantığıyla bir portalın linkleri vardır örneğin ; “email.mynet.com”, “oyun.mynet.com” bunlar mynetin bütün bölümlerini birbirine bağlar. İşte backlink bütün interneti bir portal gibi düşünmemizi istiyor.

İkinci neden ise Google örümceklerinin çalışma prensibi Google ortaya çıkmadan önce sitemizin bizden çok uzaktaki insanlara nasıl duyururuz düşüncesiyle dmoz gibi sitelere kendi ellerimizle eklerdik, gider arama motorlarına bir form aracılığıyla sitemizi ve ne işe yaradığını yazardık. Ama bugün Google Örümcekleri bir siteye giriyor bütün verileri kaydediyor sonrada bu verilerin arasından linkleri seçiyor. Linkte adı geçen siteleri taramaya başlıyor. Yani eskiden bizim kendi elimizle yaptığımız kayıt işlemini Google botları yapacağından kayıt edeceği yeni sitelere ulaşmasını sağlayan linkler lazım. İşte bu yüzden linklere ve bağlantılara değer veriyor Google.

Backlink dediğimiz mevzu basitçe bunun üzerine kurulu. Birde bunu daha verimli kullanmanızı sağlayacak basit bir bilgi vereceğim. Size link veren bir siteyi eklerken “asilzade“ yerine “asilzade” yazın. rel=”me” eklentisinden Google Bot bu linki sizi eklediği için eklediğinizi anlıyor ve “hımm zinciri bozmuyor aferin ona” dercesine bir düşünceye kapılıyor. Bu tarz sizi linkleyen yerlere dönüş yaptığınızda Pagerank’inizde artışı görebilirsiniz.

İşte Backlink, işte Pagerank :) yapmak ya da yapmamak size kalmış internetten para kazanmak için bu optimizasyonlara dikkat etmek gerekiyor günümüzde.

Yorumlar