Ücretsiz Radyo Yapımı

Zamanımızda internet radyoculuğu diye bir sistem ortaya çıktı. Evinden 3. parti yazılımlarla kendi radyolarını kurup radyo yayını yapan insanlar çıktı. Bende onlar kadar iyiyim ama bu nası yapılır bilmiyorum diyorsanız doğru yerdesiniz. Size Rahatlıkla üye olabilecğeiniz ve size kateli hizmet sunan bir siteyi nasıl kullanacağımızı anlatacağım...



Bu tip sistemler şu şekilde işlemektedir bi server makina sizin yaptığınız yayını alır sonra bunu kullanıcılara çoklu şekilde yollar. Bu teknik açıklamadan da anlaşılacağı gibi bizim bir radyo streaming hostuna - yani bir radyo paylaşım serverına - ihtiyacımız var. İşte sitemiz bu ihtiyacınızı gideren bir site Listen2myradio.com. Yan tarafta Sitemizin login sayfasını görüyoruz. Öncelikle siteye kısa bir üyelik işlemini yapmamız gereliyor o yüzden sitede gördüğünüz linklerden "Sign Up" a tıklıyoruz ve önümüze çıkan formu eksiksiz dolduruyoruz. Formu doldururken dikkat etmemiz gereken husus radyomuzun adının kullanıcı adımız olacak olmasıdır. Bu nedenle kullanıcı adımızı radyo ismimiz olarak seçmeliyiz.

Gördüğünüz Giriş formuna Kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak giriş yaptıktan sonra önünüze şöyle bir sayfa çıkacak.

1.) Turn on/off yazan seçeneğimize tıklıyoruz tıkladıktan sonra aynı sayfa görüntüsünün hemen altında "turn on | turn off " şeklinde iki link çıkacak burada "TURN ON" a tıklıyoruz ve bir sonraki resimde karşılacağımız ekranımız önümüze gelecek. Bu ekranı radyo yayınımız boyunca açıkta tutmamızı istiyor hizmeti sunan yayıncımız.


2.) Bu kare içindeki kısım yeşil renge büründüğünde sistemimiz çalışmaya hazır demek oluyor. Artık herhangi bir streaming aracını kullanarak radyo yayını yapmaya başlayabilirsiniz. Streaming programlarının karşılaştırıldığı bir yazıyıda yakında buradan yayınlayacağım ancak kısaca değinmem gerekirse. Ben "Samé programını kullanmayı tercih ediyorum tam bir dj paneli sunuyor olması işleri kolaylaştırıyor. Ayrıca mikrofona tam bir hakimiyet sağlıyor bir tuşa basarak otomatik şarkıyı geri plana atabiliyor mikrofonun sesini açabiliyor ve içinde yüklü efektlerle gerçek bir radyocuymuşsunuz hissini yaşamanıza izin veriyor.

Tüm bunlardan sonra "http://radyonuz.listen2myradio.com" gibi bir adresten radyo yayınızı insanlara dinletebiliyorsunuz. Ayrıca bu sayfada insanların chat yapabileceği bir kısım bulunduğu gibi sizin kendi adsense gibi tıklama başına reklamlarınızı koyabilmenizede izin veriyor.

Programlarıda bir sonraki yazımda anlatacağım. ;)

Yorumlar